MaNos händer

torsdag, april 26, 2007

Help!

Jag är desperat. Jag söker efter personer att intervjua till min B-uppsats. Känner du som läser det här nån som: är talför, 20-30 år ungefär, bor i Västerbotten och har problematiska ekonomiska skulder? Som dessutom ska vilja ställa upp på en intervju? Anonymitet garanteras.
Tidspress, tidspress.

onsdag, april 25, 2007

Små, små ord av kärlek

Ibland smälter man bara.
Jag, till dottern: "Hej mitt popcorn!"
Dottern: "Hej mitt russin!"

fredag, april 20, 2007

Life´s a Puzzle

Vi har turats om att vara hemma med den hostande småfebriga dottern i veckan, oftast halva dagar var. Förutom att vi pusslat med våra egna scheman och möten och barnavårdandet så har det rent bokstavligt blivit mycket pusselbyggande för min del. Vi hade köpt två nya pussel just innan hon blev sjuk, ett med Nalle Puh och hans vänner och ett med Bamse och hans dito.

När man tänker på det är det otroligt många manliga figurer i leksaksvärlden/barnboksvärlden. Jag hade tänkt köpa några barntallrikar i plast med glada figurer på och ville se vad det fanns för alternativ till alla grabbarna (Nalle Puh, Spindelmannen, Bamse...). Jag kanske är lite nogräknad, men rosa skönhetsprinsessor är inte det enda alternativ jag vill ska stå till buds för min dotter att identifiera sig med när det gäller förebilder av det egna könet. Inte ens en Pippitallrik fanns det. Pippi är nästan det enda tydliga alternativet för flickor som vill mer än att bara stå och se på när grabbarna härjar. Finns det fler?

Eftersom min man har Jan Lööfs alla utgivna barnböcker så har vi också där en hel massa pojkar och pojkdrömmar att läsa om. Jag tar gärna emot tips på barnböcker med fartiga tjejer i huvudrollen. Eller fartiga behöver de kanske inte vara (jag värjer mig också lite mot uttrycket "starka tjejer")men tjejer som gör eller tänker nåt i alla fall. Och för den delen böcker där killar tillåts ha en annan roll än den klassiska "wow-jag får vara brandman för en dag".

Förresten - är det någon av Nalle Puhs vänner som är av kvinnligt kön? Jag har nog inte riktigt koll på de där typerna.