MaNos händer

fredag, oktober 28, 2011

summering köpfritt

Jag hade nog tänkt att det där med köpfri månad skulle ge några fler avtryck här på MaNos händer. Men så kom annat emellan, som gjorde det svårt att prioritera skrivtid på bloggen.

Köpfri månad var bra, men inte tillräckligt lång. Först hade jag tänkt skriva upp en lista på saker som poppade upp i mitt huvud som saker jag trodde att jag behövde köpa, för att se hur mycket jag tänkte på köpande/tjänade på att avstå. Fast sedan kom jag på att det antagligen bara skulle innebära att jag gick och köpte alla sakerna på listan när Köpfri månad tog slut. Och då var det ju liksom ingen vits med att ha köpfritt. Och så sa jag att om jag köpte nåt ändå så skulle jag betala lika mycket till de svältande på Afrikas horn. Jag dividerade med mig själv kring ifall jag kunde köpa torkarblad till bilen trots köpstopp. Kom fram till att jag inte kunde äventyra sikten i bilen för att jag hade kommit på nån fånig idé om köpstopp. Jag menar - torkarblad var ju något jag Verkligen Behövde. Fast,resonerar jag så så Behöver jag nog det mesta jag köper. Till exempel står en del stora investeringar (nåja, ingen bil eller så) på höstens fixarlista såsom kupévärmarerumsmattabelysningpåfleraställencd-brännareskrivareskridskorglasögonmatberedare. Fast det är ju inte så att hela hemmet faller samman ifall inte allt det där blir fixat i höst. Liksom det inte gjorde det förra hösten. Och en del skavanker och otillräcklig belysning kan man ju faktiskt leva med. Allt ska nog inte vara perfekt. Jag blir ofta misstänksam mot människor som vill ha det perfekt. För jag undrar var det finns plats för oss andra i den världen. Jag la pengar på torkarblad (och lika mycket till de behövande i Afrika).


Det jag hann märka på en månads köpstopp är hur mycket tid jag sparar på att inte köpa, hinner en sväng på biblioteket istället för på loppis, och får tid att läsa boken istället för att surfa efter kläder eller lampor eller personligapresenter.

Men jag ska också villigt erkänna att jag saknade köpandet, eller ialla fall tanken på att kunna göra fynd. Trots att det bara rörde sig om en månad. Jag köper - alltså är jag??? Tänk, det trodde jag inte om mig.

Konsumtion tål att funderas på ur en massa synvinklar. Jag kommer att fortsätta, både att konsumera och fundera. Och diskutera. Jag vet att vi är fler. Det är bra.