MaNos händer

söndag, januari 27, 2013

Ett nytt år


Ett nytt år.
Innan jag hade barn kunde ett år vara i stort sett likt ett annat. Det var inget jag tänkte på då. Nu, med barn som hela tiden växer och erövrar nya förmågor, kunskaper och världar är ett år aldrig likt ett annat.

Några saker har redan förändrats, fastän januari inte ens är över än.

1.     Jag har blivit moster för första gången! Eli föddes 1 januari och bor i Umeå, med sin mamma och pappa och sina två halvsyskon. Idag har vi träffats första gången, Eli och jag. Det var fint, och vi ska nog komma bra överens.

2.     Barnen har haft premiär i slalombacken. Storasyster log som en sol hela tiden, och sa med eftertryck: ”Jag ÄLSKAR slalom”, mamma. Lillebror gjorde en stor vurpa från början, men fortsatte enträget och blev säkrare och säkrare för varje åk. Ville genast veta när vi skulle åka nästa gång. Roligt med ny familjeaktivitet.

3.     Vi har infört storasysters och lillebrors matdag i veckoschemat. Barnen planerar och lagar mat en varsin dag i veckan tillsammans med en förälder. De uppskattar att få välja, och är stolta över att leverera. Själv gläder jag mig åt att fler delar på matplaneringen.

4.     Jag har gått ner i tid till 80%. Eftersom många av passen är långa, innebär det att jag ofta bara jobbar två eller tre dagar på en vecka. Är piggare på jobbet, och mer delaktig i barnens liv, precis som jag ville ha det. (tjuvstartade visserligen i slutet av förra året, men effekten känns först nu).

Annars är mycket sig likt; vi letar hus (ganska lågintensivt), men tycker också om vår lägenhet, vi har samma jobb som förra året, och vi fortsätter nöta på gamla vänner. Förhoppningsvis bjuder år 2013 på en del nya roliga utmaningar, nya bekantskaper och nya recept. Jag brukar inte avlägga nyårslöften, men undrar om jag ska ta efter en kollega som har som mål att lära sig nåt nytt varje år. Tänkte jag kanske skulle hitta lite tid med nån som har gott tålamod och vill lära mig backa med släp. Skulle vara bra att kunna. Men vi får se om jag tar mig för. Kanske testar jag vinterbad istället. Annars kanske jag bara satsar på att ha mer kul. Badar mer, äter oftare på restaurang med vänner, går mer på bio. Åker mer slalom. Skrattar. År 2013 är här, bara att hänga på!