MaNos händer

måndag, april 11, 2011

The Man Behind the Mask

Idag var jag på en kursdag som länsstyrelsen anordnat; om konstruktioner av maskulinitet. Det handlade om om killars självbild,benägenhet att använda våld utifrån förväntningar och behovet av förändring kring dessa frågor. Då ställdes denna fråga till publiken: "Vad är viktigast för att förebygga killars/mäns våld?"

Vad tror du?

Själv tror jag att vi redan från början måste lära våra pojkar att känna efter och att förmedla vad de känner. Vad de är rädda för. Vad de tycker om och inte. Ansvaret ligger på föräldrar, men även förskola, skola, idrottsklubb och andra vuxna kring barnen. Jag tror också att skolan ibland måste byta ut högläsningen ur Bullerbybarnen mot något där även barn från trasiga miljöer kan känna igen sig. Så vi vågar fråga och barnen vågar berätta om det som händer dem och som är nästan omöjligt att förstå.
En av dagens pratare sa att en undersökning från Kanada har visat att 70% av de pojkar som sett pappa utöva våld mot mamma beter sig likadant mot den egna partnern som vuxna. Visst borde vi göra allt vi kan för att stoppa det här?
Och du vet väl att de som klarar sig bra trots upplevelser av våld i hemmet ofta gör det för att det har funnits EN viktig vuxen som sett dem? Det kan t.ex vara vaktmästaren i skolan, eller grannen...kanske du?

Etiketter: , , ,

0 kommentarer:

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida