MaNos händer

måndag, maj 29, 2006

Om aprikoser

Jag äter nötter. Tar en kopp te. Hittar aprikoserna. Fantastiska aprikoser. Mörka,ekologiska från Saltå Kvarn. Osvavlade står det på påsen. Vad betyder det? Svavlar man torkade aprikoser i vanliga fall? Det låter ju ohälsosamt. Nån som vet?

3 kommentarer:

Blogger Jon Söder sa...

Har ingen aning. Kanske kunde det lika gärna stå osaltade eller orökta.

1:12 em  
Anonymous Anonym sa...

Men internet vet. Du kanske ska vara glad över de bara vara osvavlade, tänk om de vore ometylbromidade - klart svårstavat.

För att klara sig från insektsangrepp under den långa resan från varmare länder (typ Turkiet, Australien och Kalifornien) behandlas torkad frukt nämligen ofta med svaveldioxid. Undantag är fikon, russin och vissa aprikoser. Frukten behåller då sin ljusa färg. Om du däremot hittar mörka aprikoser kan du utgå från att de är osvavlade. Dessa är inte lika vackra att titta på men är sötare i smaken. De håller sig dock något sämre.

Även gasning med metylbromid förekommer för att motverka att det bildas aflatoxiner, en sorts giftiga mögelsvampar. Metylbromid är en flyktig gas som oftast försvinner under frakten. Dessutom används sorbinsyra som har en konserverande effekt.

Typ.

9:01 em  
Blogger MaNo sa...

Tack.

10:50 em  

Skicka en kommentar

Prenumerera på Kommentarer till inlägget [Atom]

<< Startsida